S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Bank of England: Jedna banka, která vládne všem

3 minuty čtení
No items found.
Video

Bank of England, tedy Anglická národní banka, je centrální finanční institucí Spojeného království. Založena byla v roce 1694 a sídlí v Londýně. Od prvopočátku hraje klíčovou roli v britském finančním systému a má několik základních, na vliv fungování celého finančního sektoru zcela zásadních funkcí.

Centrální banka Bank of England má právo emitovat bankovky ve Spojeném království. Britské libry a pence vydané touto bankou jsou oficiální měnou země. Protože Spojené království nikdy nepřijalo jednotnou evropskou měnu Euro, byl už tak dosti komplikovaný brexit přece jen o kapitolu bankovek a mincí jednodušší.

Brexit mimochodem nastal po referendu v roce 2016, kdy se poměrně nečekaně rozhodlo Spojené království opustit svazek s EU. Následovalo několikaleté dohadování podmínek odchodu, a v dnešní době je vztah Britek a Britů jednak k brexitu, jednak k EU dosti ambivalentní.

Bank of England stanovuje a uplatňuje monetární politiku, včetně nastavování úrokových sazeb. Cílem je udržovat stabilitu cen a podporovat růst ekonomiky. Právě brexit měl a stále má vliv na obchod, práva občanů, migraci a mnoho dalších aspektů běžného britského života. Změny v obchodních vztazích a dodatečné administrativní postupy ovlivňují na každodenní bázi podniky i jednotlivce. Bank of England se tak v uplynulých letech snažila následky rozdělení partnerství s pevninskou Evropou přece jen mírnit. Dalším ze stěžejních úkolů Bank of England je totiž dohlížet na finanční instituce ve Spojeném království a usilovat o udržení finanční stability.

Centrální banka má na starosti také správu zlatých a devizových rezerv Spojeného království. Právě tyto rezervy jsou důležité pro stabilitu měny a země v mezinárodních ekonomických vztazích. Banka provádí různé operace na finančních trzích, aby podporovala hospodářství a zajistila dostatek likvidity v bankovním systému. Bank of England je také součástí finanční rady království, která má za úkol sledovat a reagovat na rizika a nestabilitu v britském finančním systému. V neposlední řadě Bank of England dlouhodobě provádí ekonomické výzkumy a shromažďuje statistické údaje, které pomáhají při tvorbě hospodářské politiky, ale i plánování. Tato instituce hraje také velmi důležitou roli při vnitrostátních i zahraničních politických rozhodnutích.

Bank of England má vliv nejen na britskou ekonomiku, ale i na globální finanční scénu. Její rozhodnutí ovlivňují nejen britské obyvatelstvo, ale i mezinárodní obchod a finance po celém světě.

Zajímavosti:

  • Založení banky: Bank of England byla založena v roce 1694 královským patentem pod vlivem skupiny obchodníků a bankéřů, v čele s Williamem Patersonem. Banka byla zřízena za účelem poskytování půjček vládě a financování vojenských akcí. Byla první bankou, která byla určena k výlučně veřejnému účelu.
  • Stejná instituce v různých budovách: Původní sídlo Bank of England bylo umístěno v anglickém Lombard Street v Londýně. V průběhu času se však banka několikrát přestěhovala, až nakonec našla své trvalé sídlo na Threadneedle Street.
  • Emitování bankovek: V roce 1695 získala Bank of England výlučné právo emitovat bankovky v Londýně. Tyto bankovky byly původně vydávány výměnou za vklady stejné hodnoty v mincích.
  • Role v ekonomii: Během 18. a 19. století se Bank of England stala klíčovým hráčem v britské ekonomice. Postupem času získala pravomoci centrální banky a stala se hlavním aktérem ve formulaci zákonů i reforem a provedení měnové politiky.
  • Zlatý standard: V 19. století Bank of England hrála klíčovou roli při udržování zlatého standardu, což byl systém, ve kterém byly měny vázány na určité množství zlata.
  • Krize a reformy: Bank of England se setkala s několika finančními krizemi v průběhu své historie, včetně bankovní krize v roce 1825 a krize ve 30. letech 20. století. V důsledku těchto událostí byly provedeny různé reformy. Těžké chvíle meziválečného období překonala Velká Británie bok po boku s nejdéle sloužícím guvernérem Bank of England, působícím ve funkci mezi lety 1920 až 1944 - Montagu Normanem.
  • Moderní doba: V průběhu 20. století a zejména po druhé světové válce se Bank of England stala středem moderní měnové politiky a regulace ve Spojeném království.
  • Nezávislost: V roce 1997 byla Bank of England reorganizována a získala větší nezávislost od britské vlády. Tato nezávislost měla za cíl posílit schopnost banky reagovat na ekonomické výzvy nového věku, zároveň přišel přechod od tradičního měnového systému k modelu s nezávislým výborem pro měnovou politiku.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 10 350 Kč
za osobu