S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Cotswolds: Malebná krajina jako žádná jiná

3 minuty čtení
No items found.
Video

Cotswolds, oblast ležící v západní Anglii, je proslulá svou malebnou krajinou, idylickými vesničkami a bohatou historií. Toto okouzlující území, tvořené zvlněnými kopci, pastvinami a starobylými lesy, fascinuje lidstvo pravděpodobně již od prvního osídlení.

Ono první osídlení Cotswolds sahá až do pravěku. Archeologické nálezy dokládají přítomnost neandertálců i raných Homo sapiens. V římské době zase oblast sloužila jako důležitý zdroj nerostných surovin, jako je vápno a železo. Římané zde vybudovali silnice a opevnění a položili základy dnešní civilizace.

Ve středověku se území Cotswolds stalo centrem vlnařského průmyslu. Obchod s vlnou přinesl do oblasti prosperitu a vedl k rozvoji mnoha měst a vesnic. V tomto období vznikly také typické kamenné domy s doškovými střechami, které dodnes tvoří charakteristický rys Cotswolds.

V 18. a 19. století započalo v souvislosti s Cotswolds také bujet zcela nové odvětví - cestovní ruch. Cotswolds se stalo oblíbeným cílem turistek a turistů, ale například i kočovných umělkyň a umělců. Malebná krajina a historické památky inspirovaly básníky, malíře a spisovatele, jako byli William Wordsworth, J. M. W. Turner nebo Charles Dickens.

Ve 20. století se Cotswolds stalo chráněnou krajinnou oblastí. Dnes je toto místo oblíbeným cílem turistek a turistů z celého světa, kteří sem přijíždějí za odpočinkem, pěší turistikou, cyklistikou, ale i poznáváním historie.

Co dnes v Cotswolds můžeme vidět:

  • Malebné vesničky: Bourton-on-the-Water, Broadway, Chipping Campden, Stow-on-the-Wold a Bibury.
  • Historické památky: Hrad Sudeley, opatství Hailes, hrad Berkeley a římské lázně Chedworth.
  • Přírodní krásy: Národní park Cotswolds, údolí Windrush a údolí Coln.
  • Zahrady: Zahrady Kiftsgate Court, zahrady Hidcote Manor a zahrady Rousham House.
  • Muzeum Cotswolds: Muzeum s expozicemi o historii a kultuře Cotswolds.

Zajímavosti:

  • 330 m.n.m.: V Cotswolds se nachází nejvyšší kopec Anglie mimo Lake District - Cleeve Hill.
  • 1.5 km: Ve vesnici Broadway se nachází nejdelší ulice v Anglii - High Street.
  • Známé kulisy: V Cotswolds se natáčely filmy jako "Pýcha a předsudek" a série "Harry Potter".
  • Geologie: Cotswolds jsou tvořeny vápencovými skalami, které vznikly před 350 miliony let.
  • Gastronomie: Cotswolds jsou proslulé sýry, ciderem a místními tradičními pokrmy.
  • Umění a řemesla: V Cotswolds se nachází mnoho galerií a dílen, kde se prodávají ručně vyráběné záležitosti. Podpořte lokální produkty!
  • Festivaly: V Cotswolds se koná mnoho festivalů, jako je pestrý gastronomický "Cotswold Food Festival" nebo kulturní a komunitní "Cotswold Open Gardens".
  • Sporty: V Cotswolds je možné provozovat mnoho sportů, počínaje pěší turistikou, přes cyklistiku, rybaření, až například po golf.
  • Ubytování: V Cotswolds se nachází široká nabídka ubytování, od luxusních hotelů až po útulné chaloupky ctící tradice regionu.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 10 350 Kč
za osobu