S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Katedrála v Salisbury: Nejvyšší chrám Británie

3 minuty čtení
No items found.
Video

Katedrála Salisbury, majestátní chrám v anglickém hrabství Wiltshire, je úchvatným příkladem rané anglické gotiky. Impozantní věž katedrály, nejvyšší ve Velké Británii do 14. století, dominuje panoramatu města a láká hosty z celého světa.

Stavba katedrály v Salisbury byla zahájena roku 1220 na popud biskupa Richarda Pooreho, který usiloval o přenesení biskupského sídla z Old Sarum, nedalekého opevněného hradu. Nové umístění v údolí řeky Avon slibovalo větší stabilitu a prosperitu. Stavba katedrály probíhala s neuvěřitelnou rychlostí a katedrála byla vysvěcena roku 1258, pouhých 38 let po zahájení prací, což je na danou dobu opravdu zázračné tempo.

V následujících staletích katedrála prošla rozsáhlými úpravami a dostavbami, které z ní učinily klenot vrcholné gotické architektury. K nejvýznamnějším součástem chrámu patří monumentální západní průčelí s bohatou sochařskou výzdobou a kapitulní síň s unikátním klenutím. Katedrála se stala důležitým centrem duchovního života a poutním místem, kam v průběhu středověku každoročně mířilo nespočet poutníků.

V 19. století katedrála prošla rozsáhlou restaurací pod vedením zkušeného architekta George Gilberta Scotta. V tomto období došlo k obnově mnoha poškozených prvků a k doplnění katedrály o vitráže a další umělecká díla. Ve 20. století katedrála odolala náletům za 2. světové války a stala se symbolem naděje a resistence.

Dnes můžeme v katedrále Salisbury vidět jednak impozantní exteriéry - západní průčelí s bohatou sochařskou výzdobou, věž s unikátním klenutím nebo křížovou chodbu s nádhernými vitrážemi; jednak monumentální interiéry - klenutá loď s mohutnými sloupy, chór s bohatou řezbářskou výzdobou či kapitulní síň s unikátním klenutím. V neposlední řadě se v chrámu nachází i unikátní umělecké poklady - listina Magna Carta, nejstarší dochovaná kopie z roku 1215, gotická oltářní archa, a také renesanční astronomické hodiny.

Zajímavosti:

  • Nejvyšší chrám: Katedrála Salisbury je nejvyšším chrámem ve Velké Británii s věží o výšce 123 metrů.
  • Magna Carta: V katedrále se nachází nejstarší dochovaná kopie listiny Magna Carta z roku 1215. Magna Carta je dodnes symbolem boje za svobodu a spravedlnost a oslavuje se jako jeden z nejdůležitějších dokumentů v historii lidských práv. Magna Carta byla zlomovým momentem (nejen) v historii Anglie. Stanovila precedens pro omezení moci panovníka a posílila práva šlechty a svobodných občanů. Dokument inspiroval i další země k tvorbě ústavních dokumentů chránících lidská práva. Magna Carta ovlivnila i vývoj českého práva. Prvky z ní se objevují i ve Zlaté bule sicilské z roku 1212, která zaručovala práva a svobody českých šlechticů.
  • Filmové kulisy: Katedrála Salisbury se objevuje v několika filmech a seriálech, včetně kultovní "Šifry Mistra Leonarda".
  • Stavba katedrály: Stavba katedrály byla financována z daní a z darů věřících.
  • Hrobka jako pocta: V katedrále se nachází hrobka biskupa Richarda Pooreho, zakladatele katedrály.
  • Zahrady: Katedrála je obklopena krásnými a udržovanými zahradami, které jsou ideální pro odpočinek a relaxaci.
  • Organizace: Katedrála Salisbury je spravována kapitulou, která se skládá z kněží i nezasvěcených.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 10 350 Kč
za osobu