S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Královské botanické zahrady Kew Gardens: Rozkvetlý svět

3 minuty čtení
No items found.
Video

Kew Gardens jsou rozlehlé botanické zahrady s impozantní historií a bohatou sbírkou rostlin z celého světa, jsou klenotem Londýna a symbolem britské botanické tradice. Od svého založení v roce 1759 uchvacuje zelená plocha okouzlujícími zahradami, exotickými skleníky a fascinujícími expozicemi.

Kew Gardens se transformovaly z původní královské zahrady, kterou v roce 1759 založila princezna Augusta Sasko-Gothajská, matka krále Jiřího III. Zahrada se brzy stala centrem botanického výzkumu a do jejích sbírek přibývaly rostliny z celého světa.

V 19. století prošly Kew Gardens rozsáhlým rozšířením a modernizací. Byly postaveny impozantní skleníky, jako Palm House a Temperate House, a zahrady se obohatily o další vzácné rostliny a kolekce. Kew Gardens se v nejmodernější etapě lidstva staly světově proslulým centrem botanického výzkumu a vzdělávání.

Ve 20. století se zahrady dokázaly adaptovat na trendy nové doby, což je patrné v atraktivním podání botanického bohatství příchozím návštěvnicím a návštěvníkům, nadále se daří botanické zahrady rozvíjet. V roce 1984 byly Kew Gardens zapsány na seznam světového dědictví UNESCO a v roce 2003 prošly rozsáhlou rekonstrukcí.

Kew Gardens se rozkládají na ploše 121 hektarů a nabízí pestrou paletu zahradních stylů, od formálních květinových záhonů až po klidné lesy a vodní plochy. Královské botanické zahady se pyšní kolekcí pěti impozantních skleníků, které vytváří mikroklima pro různé rostliny z tropických a subtropických oblastí. V Kew Gardens se nachází rozsáhlá sbírka vzácných a ohrožených rostlin z celého světa. Nalezneme zde ale alpskou trasu nebo záhony bylinek a dalších léčivek. Vyhledávaná je i orchidejová expozice.

Mezi nejpozoruhodnější klenoty, jež se v zahradách objevují, patří Wolemie vznešená - jedná se o druh starobylé jehličnaté dřeviny z čeledi Blahočetovitých. Je to jediný žijící druh celého rodu wolemií. Ve volné přírodě se vyskytuje pouze na dvou malých stanovištích v Austrálii. Mezi nejvýznamnější rostliny dále patří indonéský zástupce Árónů, Titan, známý svým velmi intenzivním a nepříjemným zápachem hnijícího masa, kterým přitahuje hmyz a pomáhá ji opylovat. Kvete jen zřídka a pokaždé nikterak dlouze, pouze na několiko dní, v zahradách je to vždy veliká událost. Podobně je tomu i u největší květiny na světě - obřího Árónu. Dorůstá výšky až 6 metrů a může vážit až tunu. Kvete zcela ojediněle a také pouze několiko desítek hodin.

Zajímavosti:

  • Oficiální název: Kew Gardens, oficiálně známé jako Royal Botanic Gardens, leží na předměstí Londýna a jsou jedním z největších a nejstarších botanických zahrad na světě.
  • Největší sbírka: Kew Gardens disponují největší sbírkou živých rostlin na světě.
  • Herbář: Herbář v Kew Gardens je jedním z nejrozsáhlejších na světě.
  • Výzkum: Kew Gardens se aktivně podílí na výzkumu rostlin a ochraně životního prostředí. Kew Gardens hrají klíčovou roli v uchovávání biodiverzity a výzkumu rostlin. Mají rozsáhlé sbírky semen a genetické banky.
  • Vzdělávání: Kew Gardens nabízí vzdělávací programy pro všechny věkové kategorie.
  • Knihovna: Knihovna v Kew Gardens je největší botanickou knihovnoa na světě.
  • Xstrata Treetop Walkway: Návštěvnice a návštěvníci mohou prozkoumat koruny stromů na Xstrata Treetop Walkway, což je výtahem dostupná, podpíraná stezka ve výšce 18 metrů nad zemí.
  • Škola pro zahradnice a zahradníky: Kew Gardens provozuje zahradnickou školu, kde se poskytuje vzdělání a odborné dovednosti v oblasti zahradnictví a ochrany přírody. Jedná se o velice prestižní instituci.
  • Bez včel by nebylo lidí: Slavná herečka Emma Watson navštívila Kew Gardens v roce 2016, aby se dozvěděla více o včelách a proces opylování. Mnozí vědci tvrdí, že bez včel by nebylo lidí a slavná představitelka Hermiony ze ságy o Harry Potterovi se snažila právě problematiku ochrany včel svou návštěvou zpopularizovat.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 10 350 Kč
za osobu