S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Mrakodrap Montparnasse: Obří strážce Paříže

4 minuty čtení
No items found.
Video

Na jižním břehu Seiny, v rušném pařížském obvodu Montparnasse, se tyčí impozantní mrakodrap Tour Montparnasse. Tato 210 metrů vysoká budova, postavená v roce 1973, byla kdysi nejvyšší budovou v Evropě a dodnes je dominantou pařížského panoramatu. I když se Tour Montparnasse setkala s kontroverzemi kvůli své moderní architektuře a rušivému vlivu na historické centrum Paříže, nabízí fascinující pohled na historii, architekturu a kulturu francouzské metropole. A ten výhled!

Vyhlídková plošina

Z vrcholu mrakodrapu máte dokonalý kruhový výhled na celé město. Můžete si prohlédnout jednotlivé čtvrtě, parky, mosty a další zajímavosti. Na vyhlídkové terase najdete různé interaktivní prvky, jako jsou dotykové obrazovky, které vám poskytnou další informace o tom, co vidíte. Pokud máte chuť na něco dobrého, můžete se občerstvit v restauraci s výhledem. Z Montparnasse pořídíte úžasné fotografie, které vám budou připomínat váš pobyt v Paříži.

Proč je Montparnasse skvělou alternativou k Eiffelově věži? Na Montparnasse je obvykle méně turistů než na Eiffelově věži, takže si můžete výhled vychutnat v klidu. Z Montparnasse uvidíte Eiffelovu věž z úplně jiného úhlu, což může být pro mnohé zajímavější. A pokud vás zajímá moderní architektura, určitě oceníte samotný mrakodrap Montparnasse.

Tipy pro návštěvu: Vstupenky si můžete zakoupit online předem, abyste se vyhnuli dlouhým frontám. Nejlepší čas pro návštěvu je za jasného počasí, kdy je viditelnost nejlepší. Nezapomeňte si vzít teplé oblečení, protože na vrcholu mrakodrapu může být chladněji.

Historie protknutá ambicemi a kontroverzemi:

  • V roce 1950 francouzská vláda vyhlásila soutěž na návrh moderní obchodní i kulturní čtvrti v Montparnasse.
  • Vítězný návrh, navržený architekty Albarem Lemaresquierem a Édouardem Zetem, zahrnoval 200 metrů vysoký mrakodrap a rozsáhlý komplex kanceláří, obchodů a kulturních zařízení.
  • Výstavba Tour Montparnasse začala v roce 1970 a byla dokončena v roce 1973.
  • Mrakodrap se stal symbolem moderní Francie, ale také se setkal s velkou kritikou kvůli svému monolitickému vzhledu a rušivému vlivu na historické panorama Paříže.

Architektonický gigant s fascinujícími detaily:

  • Tour Montparnasse je 210 metrů vysoká a má 59 pater.
  • Budova je vyrobena z betonu, oceli a skla.
  • Fasáda mrakodrapu je tvořena tmavými skleněnými panely a kovovými prvky.
  • Na vrcholu Tour Montparnasse se nachází panoramatická vyhlídková plošina, která nabízí úchvatný výhled na Paříž a okolí.
  • V budově se nachází také kanceláře, obchodní centrum, kina, restaurace a hotel.

Význam a vliv na pařížskou kulturu:

  • Tour Montparnasse se stala ikonickým symbolem Paříže a objevila se v mnoha filmech, televizních pořadech a knihách.
  • Mrakodrap je oblíbeným turistickým cílem a nabízí jedinečný pohled na pařížské panorama.
  • Tour Montparnasse je také důležitým obchodním centrem a sídlem mnoha nadnárodních společností.
  • I když se Tour Montparnasse setkala s kritikou, stala se neodmyslitelnou součástí pařížské identity a kultury.

Zajímavosti o Tour Montparnasse:

  • Budova má 24 výtahů, které mohou dosáhnout rychlosti až 7 metrů za sekundu.
  • Na vrcholu Tour Montparnasse se nachází nejvyšší bar v Evropě.
  • V roce 2009 byl na fasádě mrakodrapu nainstalován gigantický ciferník hodin, který je viditelný z celé Paříže.
  • Tour Montparnasse je propojena s pařížským metrem a sítí RER.
  • Nedaleko se nachází veliké obchodní centrum, vždy poblíž je i mnoho občerstvoven.

Kromě výše uvedených informací:

  • Tour Montparnasse je kontroverzní budovou z estetických i praktických důvodů. Mnoho urabnistů kritizuje tmavý a monolitický vzhled mrakodrapu, který prý narušuje historické panorama Paříže. Další kritika se týká vlivu budovy na okolní prostředí, včetně blokování slunečního světla a zhoršení kvality ovzduší.
  • I přes kritiku je Tour Montparnasse důležitou součástí pařížské infrastruktury a symbolem moderní Francie.
  • Kromě úchvatného uzavřeného výhledu je také možnost vyrazit nahoru na střechu. Jedná se o úchvatný zážitek. Lze zde posedět a poslouchat příjemnou hudbu, zatímco se pod Vámi "tak nějak bez zvláštního přičinění děje ruch velkoměsta".

Tour Montparnasse je fascinující monument, který odráží moderní historii a kulturu Paříže. I když se mrakodrap setkal s kontroverzemi, nabízí jedinečný pohled na město a představuje důležitou součást pařížské identity. Procházka po vrchní vyhlídkové plošině a kochání se panoramatickým výhledem na Paříž je nezapomenutelný zážitek pro všechny návštěvnice i návštěvníky francouzské metropole. 10/10. Doporučujeme.

Chtěla jsem Vám poděkovat za skvělou organizaci školního zájezdu do Paříže. Vše proběhlo bezvadně. Paní průvodkyně byla velmi šikovná, pohotová, ochotná, příjemná. I páni řidiči odvedli výborně svou práci. Ještě jednou moc za všechno děkuji a budu se těšit na další spolupráci.

OA Ostrava
Školní zájezdy do Paříže

Vyzkoušejte naše zájezdy pro školy do Paříže ve Francii! Ukážeme vám to nejkrásnější, co ikonická metropole nabízí. Projdeme se pod Eiffelovou věží, poplavíme se po řece Seině, navštívíme bohémskou čtvrť Montmartre a pro dokonalý výhled se vyvezeme na mrakodrap Montparnasse. Paříž je možné nakombinovat se zámkem Versailles, Disneylandem či zámky na Loiře.

Přejít na seznam zájezdů

Paříž, Versailles a Monetovy zahrady

Školní zájezd do Paříže, Francie

Neodolatelná kombinace – luxuní město Paříž, slavný zámek Versailles se svým parkem a romantické Monetovy zahrady, kde uvidíte dům, ve kterém Monet žil.

Zámek Versailles
Monetovy zahrady
Paříž se čtvrtí Montmartre
Délka
5 dnů / 2 noci
Ubytování
Hotel
Strava
Snídaně
od 7 600 Kč
za osobu