S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Paříž: Město umění a lásky

4 minuty čtení
No items found.
Video

Město lásky, světla a umění. To jsou první slova, která se vybaví většině lidí při vyslovení názvuPaříž. Ať už jste zde poprvé nebo již poněkolikáté, francouzská metropole má conabídnout každému. Dnes bych vás ráda pozvala na malou procházku za oponuromantiky, kde se skrývají autentické zážitky a neokoukaná zákoutí.

Začněme tím, co Paříž dělá Paříží. Eiffelova věž, Louvre, Notre Dame – to vše jsou ikonické symboly,které zná každý. Ale co když se na chvíli vzdálíme od turistických tras aponoříme se do života místních? Vydejme se například do čtvrtí Marais,kde se prolíná historie s moderním uměním. Úzké uličky, vinuté schodiště a malébutiky s vintage oblečením vás zavedou do úplně jiného světa. Nebo navštivte Montmartre,kopec s bílými domy a malebnými kavárnami. Zde se kdysi scházeli umělci jakoPicasso či Van Gogh a dodnes zde můžete potkat pouliční malíře a hudebníky.

Paříž je město kontrastů. Od honosných paláců k malým bistrům, od módních butiků k trhům sčerstvými potravinami. Projděte se po Champs-Élysées, nejznámější tříděsvěta, a poté se ztratte v labyrintu uliček Le Marais. Ochutnejtečerstvé bagety a sýry na Marché des Enfants Rouges, nejstarším krytémtrhu v Paříži.

Kultura a umění jsou v Paříži na každémrohu. Kromě Louvre, který je sám o sobě zážitkem nacelý den, stojí za návštěvu také Musée d'Orsay, kde najdeteimpresionistické a post-impresionistické obrazy, nebo Centre Pompidou,moderní centrum umění s unikátní architekturou. Pokud vás láká divadlo, vybertesi představení v jednom z mnoha pařížských divadel. A pokud dáváte přednosthudbě, navštivte některý z mnoha koncertních sálů.

Paříž je město, které nikdy nespí. Ať už hledáte noční klub, bar nebo prostě jen místo, kde si můžeteposedět s přáteli, v Paříži určitě najdete to pravé. Vydejte se do čtvrti LatinQuarter, kde najdete spoustu studentských barů a kaváren. Nebo navštivte CanalSaint-Martin, oblíbené místo místních, kde si můžete pronajmout loďku aprojet se po kanálu.

A co byste měli určitě ochutnat? Kromě již zmíněných baget a sýrů je francouzská kuchyně známá takésvými sladkostmi. Vyzkoušejte například macarons, malé barevné sušenky,nebo crème brûlée, karamelizovaný krém. A samozřejmě nesmíme zapomenoutna víno. Francie je jednou z největších vinařských zemí na světě, takže si zdemůžete vybrat z široké nabídky vín.

Paříž je město, které vás okouzlí. Je to město romantiky, ale také město kultury, umění a historie. Je toměsto, které nikdy neomrzí. Tak co říkáte, vyrazíme spolu na prohlídku?

Historie protknutá králi a revolucemi:

  • Pravěk: Archeologické nálezy dokládají osídlení oblasti Paříže již v období 4. až 3. tisíciletí př. n. l.
  • Keltové: Kolem roku 300 př. n. l. se v kraji usadili Galové z kmene Parisiů.
  • Římané: V roce 52 př. n. l. Římané dobyli Lutetii (Paříž) a vybudovali z ní důležité obchodní a administrativní centrum.
  • Středověk: Paříž se stala hlavním městem Franské říše (508 n. l.) a zažila rozkvět v oblasti kultury a umění. Vznikly zde významné stavby jako katedrála Notre Dame a Sainte-Chapelle.
  • Renesance: V 16. století zažila Paříž rozkvět renesanční kultury a umění. Byl postaven palác Louvre a založena Královská knihovna.
  • 17. století: Za vlády Ludvíka XIV. se Paříž stala centrem elegance a luxusu. Byly vybudovány monumentální stavby jako Versailles a Invalidovna.
  • Francouzská revoluce: V roce 1789 vypukla Francouzská revoluce, která radikálně změnila politický a společenský život Paříže.
  • 19. století: Paříž se stala centrem romantismu a impresionismu. Vznikly zde slavné památky jako Eiffelova věž a Sacré-Coeur.
  • 20. století: Paříž zažila dvě světové války a poválečnou obnovu. Stala se důležitým centrem politiky, kultury a umění.

Geografické okénko:

  • Poloha: Paříž se nachází v severní Francii na řece Seině.
  • Rozloha: Rozloha Paříže je 105 km².
  • Počet obyvatelek a obyvatel: V Paříži žije přibližně 2,2 milionu obyvatelek a obyvatel. Včetně aglomerace však více než 12 milionu lidí!
  • Klima: Paříž má mírné oceánské klima s teplými léty a mírnými zimami.
  • Doprava: Paříž má rozsáhlou síť metra, autobusů a RER. Město je také dobře dostupné vlakem a letadlem. Je známé svou poměrně divokou povrchovou dopravou a v době ranní a odpolední špičky i nekonečnými zácpami, viz rozdíl mezi počtem obvytelstva ve městě a aglomeraci
  • Ekonomika: Paříž je důležitým centrem obchodu, financí a služeb.
  • Kultura: Paříž je světovým centrem umění, módy, gastronomie a kultury.
  • Jazyk: Úředním jazykem Paříže je francouzština.
  • Měna: Měnou Paříže je Euro.

Památky, které uchvacují:

  • Eiffelova věž: Dominanta Paříže a symbol Francie, Eiffelova věž, je 324 metrů vysoká železná věž postavená v roce 1889. Nabízí úchvatný panoramatický výhled na celé město.
  • Katedrála Notre Dame: Majestátní gotická katedrála Notre Dame z 12. století je mistrovským dílem francouzské gotické architektury. Proslulá je svými vitrážemi, sochami a chrámovými loďmi.
  • Louvre: Největší a nejnavštěvovanější muzeum na světě, Louvre, ukrývá rozsáhlou sbírku uměleckých děl z celého světa, včetně Mona Lisy, Venuše z Milu a Niké ze Samothráky.
  • Vítězný oblouk: Impozantní triumfální oblouk z 19. století, Vítězný oblouk, byl postaven na památku vítězství Napoleona v bitvě u Slavkova.
  • Bazilika Sacré-Coeur: Krásná bazilika na vrcholu kopce Montmartre, Sacré-Coeur, nabízí úchvatný výhled na Paříž a je proslulá svými bílými kopulemi a mozaikami.
  • Latinská čtvrť: Historická čtvrť s malebnými uličkami, kavárnami a knihkupectvími, která je domovem Sorbonské univerzity.
  • Montmartre: Bohémská čtvrť na kopci Montmartre, proslulá bazilikou Sacré-Coeur, ateliéry umělců a malebnými hospůdkami.
  • Musée d'Orsay: Muzeum d'Orsay, sídlící v bývalém nádraží, vystavuje rozsáhlou sbírku impresionistického a postimpresionistického umění.
  • Promenáda Champs-Élysées: Slavná promenáda Champs-Élysées, lemovaná luxusními obchody a kavárnami, je ideálním místem pro procházku a pozorování lidí.
  • Zahrady Tuileries: Krásné zahrady Tuileries, rozprostírající se mezi Louvrem a Place de la Concorde, jsou ideálním místem pro relaxaci a piknik.
  • Panthéon: Majestátní památník Panthéon, sídlící na kopci Montagne Sainte-Geneviève, je impozantní neoklasicistní budova s bohatou historií. Původně sloužil jako kostel, ale později se stal nekropolí pro francouzské národní hrdiny, včetně Victora Huga, Marie Curie a Voltaira. Interiér Panthéonu je zdobený nádhernými freskami a sochami a nabízí úchvatný výhled na Paříž.
  • Jardin des Plantes: Klidná oáza v srdci Paříže, Jardin des Plantes, je botanická zahrada s rozsáhlou sbírkou rostlin a květů z celého světa. Projděte se po malebných cestičkách, navštivte skleníky plné exotických druhů a obdivujte impozantní Musée National d'Histoire Naturelle s rozsáhlou sbírkou dinosaurů a dalších prehistorických artefaktů.
  • Musée Carnavalet: Pro milovníky historie je Musée Carnavalet povinnou zastávkou. Toto muzeum věnované historii Paříže vystavuje fascinující sbírku artefaktů, od starověkých relikvií až po moderní umění, které zobrazují bohatou historii a kulturu francouzské metropole.
  • Promenáda po Canal Saint-Martin: Projděte se po malebném Canal Saint-Martin, kanálu lemovaném stromy a kavárnami, a užijte si klidnou atmosféru. Můžete si pronajmout loďku a projet se po kanálu, nebo si jednoduše sednout na lavičku a pozorovat projíždějící lodě a lidi.
  • Marché aux Puces de Saint-Ouen: Pro milovníky starožitností a bleších trhů je Marché aux Puces de Saint-Ouen největší bleší trh v Evropě. Prozkoumejte stovky stánků plných pokladů, od starého nábytku a oblečení až po umění a dekorace.
  • Père Lachaise: Slavný hřbitov Père Lachaise je největší hřbitov v Paříži a poslední odpočinkové místo mnoha slavných osobností, včetně Oscara Wildea, Jima Morrisona a Edith Piaf. Projděte se mezi hrobkami a obdivujte krásnou architekturu a sochy.
  • Prohlídka vinařství v Paříži: Ano, čtete správně! Paříž má i vlastní vinařství. V srdci Montmartru najdete Clos Montmartre, malé vinařství, kde se pěstují hrozny a vyrábí se víno. Můžete si zde prohlédnout vinice, ochutnat víno a dozvědět se o historii vinařství v Paříži.
  • Invalidovna: Pařížská Invalidovna je impozantní komplex památek, sídlo Národního muzea vojenství a hrob Napoleona Bonaparteho.
  • Fragonard: Slavná parfumérie. Obchod nekonečných možností a nejvoňavější muzeum světa! Prohlídka s průvodcem zdarma!
  • Projížďka lodičkou po Seině: Plavba lodí po Seině vám nabídne úchvatný panoramatický výhled na pařížské památky, včetně Eiffelovi věže, katedrály Notre Dame a Louvru.
  • Střecha mrakodrapu Montparnasse: Vyhlídková plošina mrakodrapu Montparnasse nabízí panoramatický výhled na Paříž z výšky 210 metrů, ze které budete mít panoramatický výhled na město z ptačí perspektivy a uvidíte ikonické památky, jako je Eiffelova věž, katedrála Notre Dame a Vítězný oblouk.

Nyní již podle písmenek znáte ta nejzásadnější místa v Paříži. Co takhle je s Hello Trip i navštívit? Těšíme se!

Chtěla jsem Vám poděkovat za skvělou organizaci školního zájezdu do Paříže. Vše proběhlo bezvadně. Paní průvodkyně byla velmi šikovná, pohotová, ochotná, příjemná. I páni řidiči odvedli výborně svou práci. Ještě jednou moc za všechno děkuji a budu se těšit na další spolupráci.

OA Ostrava
Školní zájezdy do Paříže

Vyzkoušejte naše zájezdy pro školy do Paříže ve Francii! Ukážeme vám to nejkrásnější, co ikonická metropole nabízí. Projdeme se pod Eiffelovou věží, poplavíme se po řece Seině, navštívíme bohémskou čtvrť Montmartre a pro dokonalý výhled se vyvezeme na mrakodrap Montparnasse. Paříž je možné nakombinovat se zámkem Versailles, Disneylandem či zámky na Loiře.

Přejít na seznam zájezdů

Magická Paříž

Školní zájezd do Paříže, Francie

Uvidíte to nejzajímavější! Ranní vyhlídku na Eiffelovu věž za východu slunce, pyramidu Muzea Louvre i katedrálu Notre-Dame. Čeká nás i bohémská čtvrť Montmartre s bazilikou Sacré-Cœur.

Bohémský Montmartre
Vyhlídková plavba po Seině
Zábavné Přírodovědné muzeaum
Délka
4 dny / 1 noc
Ubytování
Hotel
Strava
Snídaně
od 5 400 Kč
za osobu