S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Salisbury: Město, které Vás obejme

3 minuty čtení
No items found.
Video

Salisbury, malebné město ležící v údolí řeky Avon v jihozápadní Anglii, se pyšní bohatou historií sahající až do doby Římské. Město je proslulé svou impozantní katedrálou, malebnými uličkami, uměleckým vyžitím, ale i pověstnou klidnou atmosférou, která láká turistky a turisty z celého světa.

První osídlení na místě dnešního Salisbury sahá do doby železné. V Římské době se zde nacházelo důležité obchodní centrum s názvem Sorviodunum. Po odchodu Římanů oblast ovládli Sasové, kteří založili město Old Sarum na nedalekém kopci.

V roce 1220 se biskup Richard Poore rozhodl přenést biskupské sídlo z Old Sarum do údolí řeky Avon. Na tomto místě tak vzniklo nové město Salisbury, které se brzy stalo důležitým centrem duchovního a obchodního života. Rozvoji města napomohla i stavba katedrály, která byla zahájena roku 1220 a stala se symbolem Salisbury. Nové umístění v údolí řeky Avon slibovalo větší stabilitu a prosperitu. Stavba katedrály probíhala s neuvěřitelnou rychlostí a katedrála byla vysvěcena roku 1258, pouhých 38 let po zahájení prací, což je na danou dobu opravdu zázračné tempo.

V Salisbury se konalo mnoho důležitých historických událostí. V roce 1215 zde král Jan Bezzemkem podepsal Magnu Cartu, jeden z nejvýznamnějších dokumentů v dějinách angloamerického práva. V roce 1453 se v Salisbury konalo korunovační shromáždění, které uznalo Richarda III. za krále Anglie.

V 18. a 19. století prošlo Salisbury obdobím prosperity a růstu. Město se stalo důležitým centrem textilního průmyslu a železnice. V tomto období také došlo k rozsáhlé obnově katedrály a k výstavbě nových čtvrtí.

Salisbury se během 2. světové války stalo terčem náletů, které poničily podstatnou část města. Po válce bylo město obnoveno a dnes je Salisbury prosperujícím a moderním městem s bohatou kulturní nabídkou.

Co dnes v Salisbury můžeme vidět:

  • Katedrála Salisbury: Impozantní katedrála z 13. století, která je nejvyšší ve Velké Británii.
  • Magna Carta: Originální kopie Magny Carty z roku 1215 je vystavena v katedrále.
  • Staré město: Malebné uličky a historické domy s typickými doškovými střechami.
  • Muzeum Salisbury: Muzeum s expozicemi o historii a kultuře Salisbury.
  • Zahrady Arundells: Nádherné zahrady s fontánami, sochami a květinovými záhony.

Zajímavosti:

  • Nejstarší hodiny: V Salisbury se nachází nejstarší fungující hodiny ve Velké Británii.
  • 3000 let zpět: V roce 2008 byl v Salisbury nalezen nejstarší dochovaný meč v Anglii.
  • Nejvyšší chrám: Katedrála Salisbury je nejvyšším chrámem ve Velké Británii s věží o výšce 123 metrů. Katedrála Salisbury je úchvatným příkladem rané anglické gotiky. Impozantní věž katedrály, nejvyšší budova ve Velké Británii do 14. století, dominuje panoramatu města a láká hosty z celého světa.
  • Magna Carta: V katedrále se nachází nejstarší dochovaná kopie listiny Magna Carta z roku 1215. Magna Carta je dodnes symbolem boje za svobodu a spravedlnost a oslavuje se jako jeden z nejdůležitějších dokumentů v historii lidských práv. Magna Carta byla zlomovým momentem (nejen) v historii Anglie. Stanovila precedens pro omezení moci panovníka a posílila práva šlechty a svobodných občanů. Dokument inspiroval i další země k tvorbě ústavních dokumentů chránících lidská práva. Magna Carta ovlivnila i vývoj českého práva. Prvky z ní se objevují i ve Zlaté bule sicilské z roku 1212, která zaručovala práva a svobody českých šlechticů.
  • Festivaly: Město Salisbury je známé pro svůj výroční festival umění. Kulturních a uměleckých akcí se koná v Salisbury nespočet. Mezi nejzásadnější patří gastronomický Salisbury Food Festival a umělecká přehlídka Salisbury International Arts Festival.
  • Řeka Avon: Řeka Avon protéká Salisbury a je oblíbeným místem pro projížďky lodí a rybaření.
  • Parky a zahrady: V Salisbury se nachází mnoho parků a zahrad, které nabízí ideální prostor pro odpočinek a relaxaci.
  • Sportovní aktivity: V Salisbury je možné provozovat mnoho sportovních aktivit, jako je pěší turistika, cyklistika a golf.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 10 350 Kč
za osobu