S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

St. Paul's Cathedral: Prokletí ohně

9 minut čtení
No items found.
Video

St. Paul's Cathedral je majestátní barokní kostel v Londýně, sídlo anglikánské církve a londýnského biskupa. Jedná se o bohatou historií oplývající impozantní stavbu, jejíž významné architektonické prvky zdobí panorama města; za nejvíce ceněné jsou považovány monumentální kopule a elegantní fasáda celé budovy. Více než tři sta let je pak tato katedrála svědkem klíčových událostí lokálních i globálních dějin.

St. Paul's Cathedral se nachází na vrcholu Ludgate Hill, což je nejvyšší bod Londýna. Předpokládá se, že zde byl původně starověký megalit, o něco později pak chrám určený Bohyni Dianě. První katedrála na tomto místě byla postavena Sasy ze dřeva, ta v 7. století shořela, aby byla v roce 685 opět obnovena, a opět ze dřeva. Teprve až když byl chrám mnohem později vydrancován Vikingy, vznikla na ohořelých ruinách druhá katedrála, tentokráte však již bylo na její stavbu použito kamene.

Tuto katedrálu započali budovat Normané, práce na katedrále pak trvaly přes dvě stě let. A pokud byla předchozí saská katedrála zničena roku 1087 ohromným požárem, byl to jen korálek na ohnivém náhrdelníku tohoto místa. Však již v roce 1136 pohltil tehdy další požár podstatnou část rozestavěného chrámu.

Prokletí zjevně trvalo, ale do jisté míry šli dalším a dalším požárům naproti stavitelé, potažmo architekti, kteří již sice na výstavbu obvodových zdí použili kamene, ovšem střechu stále dokola vyhotovovali ze dřeva. Po sérii dalších menších požárů byl chrám dílčím způsobem dokončen v roce 1240, namísto slavnostního otevření se však pokračovalo v dalších pracích na jeho rozšíření.

Katedrála byla vysvěcena roku 1300, přestože stavba byla (dočasně) prohlášena za hotovou až o čtrnáct let později. V té době se jednalo s délkou 181 metrů a 149 metrovou věží o světový unikát.

Dalšího čtvrt tisíciletí katedrála víceméně chátrala. Postupně došlo ke zničení unikátní výzdoby interiéru, křížové lodi, márnice, kaple, oltáře, ale i širšího okolí dnešního biskupství. V roce 1561 pak byla věž zasažena bleskem a již nedošlo k její opravě, neb ona vůle přírody, chcete-li Boha, byla věřící veřejností vnímána jako výraz hněvu nebes.

Tato kapitola pojednávající o St. Paul's Cathedral tak, jak ji dnes již neznáme, se pozvolna chýlí ke svému konci. A jak to tak bývá, konec je jen novým začátkem.

Původní katedrála svatého Pavla byla zničena roku 1666 Velkým londýnským požárem. A ačkoliv některé části byly až zázrakem zachovány a katedrála tak mohla býti i zrekonstruována na původních základech, bylo od povolaných hlav rozhodnuto o stavbě zcela nového chrámu. Mimochodem, tento developerský záměr tu existoval ještě před požárem, který tedy jen určitým kruhům přišel vhod.

Stavbou kostela byl vedením města pověřen Sir Christopher Wren, který navrhoval i mnoho dalších londýnských památek (Royal Observatory Greenwich, Památník velkého požáru, Hampton Court Palace nebo Greenwichskou vojenskou nemocnici), jednalo se o hromadnou zakázku na více než pět desítek kostelů, které měl Wren po požáru přivést zpět k životu. Co se týče návrhů na znovuobnovení St. Paul's Cathedral, neměl to Wren vůbec jednoduché, neb každý svůj krok musel argumentačně velmi vypjatým způsobem obhajovat, často i před samotným králem.

Jeho první návrh, rekonstruovat katedrálu na původních základech, byl tři roky po požáru jednomyslně odmítnut. Ve druhém návrhu Wren představil chrámu ve tvaru řeckého kříže, ovšem i tento poměrně neotřelý nápad neuspěl, tentokráte byl komisí označen za příliš radikální a nepůvodní, nebritský. Následoval další návrh, ovšem i ten potkal totožný osud jako všechny předchozí. Mimochodem, tento třetí, lehce pozměněný návrh, zpracovaný v měřítku 1:24, také označovaný jako Great Model, je v současnosti vystaven v kryptě katedrály.

Teprve architektův návrh z roku 1675 byl přijat a v létě se zahájily stavební práce. Plán byl původně značně konzervativní a oproti předchozím pompézním návrhům počítal s poměrně všedním kostelem, Wren se však ukázal jako brilantní taktik. Nejprve prosadil nad rámec plánu výstavbu malého chrámu s věží, král Karel II. následně povolil Wrenovi provést mírné dekorativní změny a jemné úpravy. Wren využil této příležitosti k radikální změně původního schváleného návrhu a do stavby katedrály zahrnul i rozsáhlý centrální dóm a věže na západní straně.

Přestože se první bohoslužby v katedrále konaly již před Vánoci 1697, chrám byl definitivně dokončen 20. října 1708, symbolicky v den Wrenových 76. narozenin.

Nedlouho po otevření pak bylo královskou rodinou rozhodnuto, že se do St. Paul's Cathedral přemístí korunovace britských panovníků. Jednou z nejslavnějších událostí tohoto rázu pak byla korunovace královny Viktorie v roce 1838.

Obzvláště působivá je hlavní budova, inspirovaná Svatopeterskou bazilikou v Římě. Kupole je vysoká 108 metrů, v přepočtu 365 stop, měřeno k nejvyššímu bodu kříže na jeho věži, což odpovídá počtu dní v jednom kalendářním roce. Katedrála má také velmi rozsáhlou kryptu obsahující více než 200 památníků, náhrobků, kaplí, a také pokladnici Řádu britského impéria. Sir Christopher Wren se stal roku 1723 symbolicky prvním člověkem pohřbeným v této kryptě.

Katedrála v minulosti sloužila jako místo pohřbů mnoha významných postav, včetně admirála Nelsona a britského premiéra Winstona Churchilla. Během druhé světové války zase byla St. Paul's Cathedral symbolem odanosti a naděje. Přečkala bombardování Londýna a její obrysy v kouři zničených budov se staly ikonickým obrazem.

Katedrála byla svědkem mnoha jubilejních oslav britských monarchů a významných národních událostí. Britská královská rodina sice využívá pro své významné svatby, pohřby a jiné církevní obřady Westminsterské opatství, ale v katedrále svatého Pavla se poměrně nedávno (v roce 1981) přesto konal jeden významný královský sňatek, a totiž svatba prince Charlese (dnešního krále Karla III.) a Diany Spencerové.

Právě tyto momenty zdůrazňují roli St. Paul's Cathedral jako důležitého místa (nejen) pro britskou historii a kulturu.

Zajímavosti:

  • Šeptající ochoz: V chrámu se nacházejí tři ochozy, vnitřní - Šeptající ochoz (Whispering Gallery) a vnější - Kamenný ochoz (Stone Gallery) a Zlatý ochoz (Golden Gallery). Šeptající ochoz v interiéru chrámu je dostupný po 259 schodech z úrovně přízemí. Dostal své jméno po vlastnosti jeho konstrukce - šepot na jedné straně ochozu je díky akusticky vymazlenému tvaru kopule slyšet zcela zřetelně v protilehlém místě ochozu, a to na vzdálenost až 33 metrů!
  • Dřevěná věžička: Během výstavby St. Paul's Cathedral se odehrálo několiko zajímavých a kuriozních událostí. Zajímavý je jistě příběh o dřevěné věžičce. Sir Christopher Wren, hlavní architekt katedrály, byl známý svou inovativní prací a perfekcionismem, hraničícím s touhou po dokonalosti. Při navrhování kopule využil řešení, které mu umožnilo sledovat výstavbu přímo shora. Pro tento účel nechal postavit speciální dřevěnou věžičku na vrcholu budovy ze které pozoroval práce na stavbě.
  • Nevole veřejnosti: V průběhu výstavby se katedrála setkala s odporem některých místních. Ti poněkud scestně argumentovali tím, že kopule bude tak vysoká, že ji nebude možné vidět zblízka, a také způsobí, že Londýn bude na oko vypadat jako shluk pohromadě naházených cihel. Christopher Wren však měl kromě barevné fantazie a pevné vize i schopnost vytrvat a neustoupit davu, došlo tak, nevoli veřejnosti navzdory, k naplnění jeho plánu. "To já jsem za stavbu zodpovědný," odpověděl lidem.
  • Stavitelské mistrovství: Stavba katedrály byla neuvěřitelným inženýrským a stavitelským mistrovstvím. Použití vápna a dalších stavebních materiálů bylo tak precizní, že se katedrála stala jedním z nejvýznamnějších příkladů barokní architektury po celém světě.
  • Ochranný symbol: Během druhé světové války se St. Paul's stala symbolem odanosti a naděje. I když byla část Londýna v bezprostřední blízkosti zničena během repetetivních německých náletů, katedrála zůstala nepoškozena. Sloužila tak v dobách temna jako vítaná inspirace a její obraz se stal symbolem odhodlání a bojovnosti.
  • Velký Pavel: Katedrála má několik zvonů, včetně Great Paul, jednoho z nejtěžších zvonů na světě. Byl odlit v roce 1881 a jeho hmotnost je přibližně 17 tun!
  • Nejnovější rekonstrukce: Od roku 2001 probíhala v katedrále rozsáhlá rekonstrukce, která byla dokončena v roce 2008 k jubilejnímu třístému výročí jejího otevření. Náklady na úpravy zahrnující vyčištění budovy a zlepšení vybavení pro návštěvnice a návštěvníky, včetně bezbariérových úprav pro zpřístupnění katedrály pro invalidy, dosáhly výše 40 miliónů liber.
  • Tip na Golden Gallery: Při návštěvě katedrály si jistě zajděte na ochoz Golden Gallery, který se nachází ve výšce 85 metrů a nabízí úchvatný výhled na město. Z vrcholu kopule můžete obdivovat ohromující panoramatický výhled na celý Londýn.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 10 350 Kč
za osobu