S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Stamford Bridge: Svatostánek Chelsea FC

6 minut čtení
No items found.
Video

Stamford Bridge, ikonický stadion nacházející se v západo-londýnské čtvrti Fulham, je domovem fotbalového klubu Chelsea FC. Postavený v roce 1877 a s kapacitou 41 837 diváků, stadion zažil během své bohaté historie mnoho vzrušujících momentů a stal se symbolem fotbalové vášně a slávy.

Původní stadion, dříve zvaný Stamford Bridge Athletic Ground, sloužil primárně pro pořádání atletických závodů. V roce 1904 ho koupili bratři Joseph a Gus Mearsovi s vizí vybudovat moderní fotbalový stadion. První fotbalový zápas se zde odehrál 28. dubna 1905 a od té doby se Stamford Bridge stal domovem Chelsea FC.

Stadion prošel během let rozsáhlou modernizací a rekonstrukcí. V roce 1970 byla postavena Shed End, ikonická dvoupatrová tribuna pro nejvěrnější fanynky a fanoušky Chelsea. V 90. letech prošel stadion rozsáhlou rekonstrukcí, která zahrnovala zbourání a přestavbu všech tribun kromě Shed End. V roce 2003 byl instalován střešní systém, čímž se Stamford Bridge stal jedním z mála plně zastřešených stadionů v Anglii.

Stamford Bridge byl svědkem mnoha legendárních fotbalových momentů. Chelsea zde získala mnoho trofejí, včetně pěti titulů Premier League, osmi FA Cupů a dvou Ligových pohárů. V letech 2012 a 2021 triumfovala v nejprestižnější soutěži světa - ve slavné Lize mistrů. Mezi nejvypjatější zápasy patří právě semifinále Ligy mistrů v roce 2012, kdy Chelsea porazila Barcelonu a postoupila do finále, a finále FA Cupu v roce 2020, kdy Chelsea slavně porazila Manchester United.

Kromě fotbalových zápasů se na Stamford Bridge konají i další akce, jako koncerty a charitativní události. Stadion je také oblíbeným turistickým cílem a nabízí prohlídky s průvodcem, které umožňují fanouškům nahlédnout do zákulisí a seznámit se s historií stadionu a klubu.

Stamford Bridge je více než jen stadion. Je to symbol hrdosti a identity pro fanynky a fanoušky Chelsea FC. Atmosféra na stadionu je elektrizující a fanoušci jsou známí svou vášnivou podporou domácího týmu. Říkají si "The Blues". Stamford Bridge je skutečným chrámem fotbalu a jeho historie je neodmyslitelně spjata s historií Chelsea FC.

Chelsea Football Club, zkráceně Chelsea FC, je anglický profesionální fotbalový klub sídlící v Londýně. Založený v roce 1905, klub se vypracoval mezi elitní anglické a evropské kluby a pyšní se bohatou historií plnou trofejí a legendárních hráčů. Mezi nejvýznamnější hráče, kteří oblékali dres Chelsea, patří legendy jako Gianfranco Zola, Frank Lampard, Didier Drogba, John Terry a samozřejmě Petr Čech.

Legendární brankář, působil v Chelsea 11 let a během této doby získal s týmem 16 trofejí, včetně triumfu v Premier League, Lize mistrů a FA Cupu. Čech je považován za jednoho z nejlepších brankářů v historii Premier League a jeho jméno je navždy zapsáno do modré historie Chelsea.

Zajímavosti:

  • Původ názvu: Stadion je pojmenován po mostě, který se nacházel v blízkosti.
  • Maskot: Maskotem Chelsea je lev jménem Stamford the Lion.
  • Rekordní návštěva: Nejvyšší návštěvnost na Stamford Bridge byla 82 905 diváků na zápase proti Arsenalu v roce 1945.
  • Modrá hymna: Hymna Chelsea FC, "Blue is the Colour", se zpívá před každým zápasem na Stamford Bridge.
  • Jediná legenda: Chelsea je jediným londýnským klubem, který vyhrál Ligu mistrů.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 10 350 Kč
za osobu