S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Stratford nad Avonou: Město Williama Shakespeara

3 minuty čtení
No items found.
Video

Malebné město Stratford nad Avonou, ležící v srdci anglického hrabství Warwickshire, je neodmyslitelně spjato s životem a dílem Williama Shakespeara, nejslavnějšího dramatika všech dob. Okouzlující architektura a klidná atmosféra vhodná k rozjímání jsou teprve začátkem naší cesty (nejen) po jeho stopách.

První osídlení na místě dnešního Stratfordu nad Avonou sahá do doby anglosaské. Město bylo založeno v 7. století n. l. a jeho název pochází ze staroanglických slov "stræt" (cesta) a "ford" (brod). V 11. století se Stratford stal důležitým obchodním centrem a získal tržní privilegium.

Ve středověku zažil Stratford období rozkvětu. Město se stalo významným centrem vlnařského průmyslu a řemeslnictví. V tomto období také došlo k výstavbě kostela Nejsvětější Trojice, mostu přes Avon a dalších významných památek.

Nejvýznamnější osobností spojenou se Stratfordem nad Avonou je bezpochyby William Shakespeare. Největší dramatik všech dob se zde narodil v roce 1564 a v tomto městě také prožil velkou část svého života. Ve Stratfordu se nachází řada památek spjatých se Shakespearovým životem, včetně jeho rodného domu, divadla Royal Shakespeare Company či Shakespearova hrobu v Kostele Nejsvětější Trojice, viz několiko bodů níže.

V 18. a 19. století prošel Stratford obdobím úpadku vlnařského průmyslu. Město se však brzy zotavilo díky rozvoji cestovního ruchu. V tomto období také došlo k rozsáhlé rekonstrukci Shakespearova rodného domu a k výstavbě dalších památek.

Dnes je Stratford nad Avonou prosperujícím městem s bohatou kulturní nabídkou. Město je známé především jako centrum shakespearovského festivalu, který se zde koná každý rok. Kromě toho se v Stratfordu nachází mnoho dalších památek, muzeí a galerií, které lákají turistky a turisty z celého světa. Logicky je největším pojítkem doslova až magnetický kult Williama Shakespeara.

Památky spjaté s odkazem Williama Shakespeara:

  • Dramatikův rodný dům: Tato hrázděná budova ze 16. století je místem, kde se narodil a vyrůstal. Dnes je dům muzeem, které nabízí pohled do života Shakespeara a jeho rodiny.
  • Shakespeare's New Place: Zahrada a muzeum na místě Shakespearova domu, který byl v 18. století zbořen. Toto velké sídlo bylo domovem Shakespeara v pozdějších letech jeho života. Bohužel, v roce 1759 došlo k jeho zničení, dnes se na místě nachází muzeum a zahrada, která připomíná dramatikův život.
  • Divadlo Royal Shakespeare Company: Toto divadlo je světově proslulé uváděním Shakespearových děl a dalších divadelních představení. Nachází se na břehu řeky Avon a je jedním z nejnavštěvovanějších divadel ve Velké Británii.
  • Hall's Croft: Rodný dům Shakespearovy manželky Anne Hathawayové.
  • Nash's House: Dům, ve kterém žil Shakespearův přítel a kolega dramatik Thomas Nashe.
  • King's New School: Škola, kterou Shakespeare navštěvoval jako chlapec.
  • Guild Chapel: Kaple, kde se konala Shakespearova svatba s Anne Hathawayovou.
  • Kostel Nejsvětější Trojice: V tomto kostele je William Shakespeare pohřben. Jeho hrob se nachází v presbytáři a je oblíbeným poutním místem turistů z celého světa.

Zajímavosti, aneb tucet pikantérií ze života Williama Shakespeara:

  • Záhadný život: O Shakespearově životě se toho ví poměrně málo, a to i přes jeho světoznámé dílo. Mnoho detailů z jeho života je zahaleno tajemstvím.
  • Sporná profese: Není zcela jasné, čím se Shakespeare živil v období mezi lety 1585 a 1592. Někteří spekulují, že učil, pracoval v divadle, nebo se věnoval lovu pytláků.
  • Mladíkův sňatek: Shakespeare se v 18 letech oženil s Anne Hathawayovou, která byla o 8 let starší. Svatba se konala v netypicky rychlém termínu, pouhých 6 měsíců po ohlášení.
  • Pochybné otcovství: Existují spekulace, že Shakespeare nebyl otcem všech tří dětí, které měl se svou manželkou Anne.
  • "Druhá nejlepší postel": Ve své závěti Shakespeare odkázal své manželce "druhou nejlepší postel". Důvody tohoto podivného odkazu jsou dodnes předmětem spekulací.
  • Prokletá socha: V Stratfordu se nachází socha Shakespeara, která je údajně prokletá. Prý přináší smůlu všem, kteří se jí dotknou.
  • Tajemný portrét: Neexistuje žádný autentický portrét Shakespeara z jeho doby. Jediným dochovaným portrétem je Chandosův portrét, jehož pravost je zpochybňována.
  • Shakespeare v Praze: Existuje teorie, že Shakespeare v roce 1592 navštívil Prahu a inspiroval se zde pro své drama Hamlet.
  • Shakespearova smrt: Shakespeare zemřel v roce 1616 ve věku 52 let. Příčina jeho smrti není zcela jasná, spekuluje se o tyfu, moru, nebo otravě.
  • Poslední slova: Shakespearova poslední slova prý zněla: "Víno! Víno!"
  • Shakespearova popularita: Shakespearova díla jsou přeložena do více než 100 jazyků a jsou hrána po celém světě.
  • Tajemný pseudonym: Existuje teorie, že Shakespeare používal pseudonym "William Shakespeare" jako krytí pro jiného autora, například Christophera Marlowa.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 10 350 Kč
za osobu