S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Útesy Seven Sisters: Nevšední přírodní podívaná

3 minuty čtení
No items found.
Video

Sedm sester, impozantní řada křídových útesů tyčících se nad azurovou hladinou Lamanšského průlivu, je ikonou pobřeží Sussexu a symbolem nespoutané krásy anglické přírody. Jejich historie sahá do pravěku a je úzce spjata s geologickým vývojem a lidskou činností v této oblasti.

Křídové útesy Seven Sisters se zformovaly v období křídy, před 66-100 miliony let. V té době se na tomto místě nacházelo mělké moře, ve kterém se usazovaly vápenaté schránky mořských organismů. Tyto usazeniny se v průběhu milionů let zpevňovaly a vytvořily mohutné útesy.

Od svého zformování jsou útesy vystaveny neustálému působení mořské eroze a nekompromisnímu větru. Vlny a vítr pomalu odlamují kusy křídy a formují útesy do dramatických tvarů a skalních věží.

Oblast Seven Sisters byla lidmi osídlena již od pravěku. Na útesech se nacházejí pozůstatky prehistorických osídlení a archeologické nálezy svědčí o těžbě křídy a pálení vápna v minulosti.

Dnes je oblast Seven Sisters chráněna jako přírodní rezervace. Křídové útesy jsou domovem vzácných druhů ptáků a rostlin a nabízí úchvatné scenérie pro pěší turistiku a relaxaci.

Co je zde dnes k vidění:

  • Impozantní útesy: Sedm impozantních křídových útesů, z nichž nejvyšší je Seaford Head s výškou 106 metrů.
  • Panoramatické výhledy: Nádherné panoramatické výhledy na Lamanšský průliv, pobřeží Sussexu a údolí Cuckmere.
  • Pěší turistika: Síť turistických stezek pro pěší turismus všech úrovní, včetně proslulé South Downs Way.
  • Divoká příroda: Vzácní ptáci, jako jsou terejové mořští a papuchalci, a rostliny, jako je mochna písečná.
  • Nejvyšší maják: Maják Beachy Head, nejvyšší maják na celém britském pobřeží, dosahuje výšky 43 metrů. Nachází se na východním konci Beachy Head nedaleko města Eastbourne v hrabství East Sussex v Anglii, a je významným navigačním bodem. Postaven byl v roce 1902. Maják je bílý s černými horizontálními pruhy, což mu dává charakteristický vzhled. Jeho poloha na útesu vytváří působivý kontrast s modrým nebem a mořem a nabízí nádherné, fotogenické zážitky.

Nejzásadnější události:

  • 66-100 milionů let: Zformování křídových útesů.
  • Pravěk: Osídlení oblasti útesů.
  • 19. století: Těžba křídy a pálení vápna.
  • 1983: Vyhlášení útesů Seven Sisters za přírodní rezervaci.
  • 2001: Zařazení údolí Cuckmere do seznamu světového dědictví UNESCO.

Zajímavosti:

  • Geologický význam: Útesy Seven Sisters jsou významným geologickým profilem, původně vznikly z pravěkého moře.
  • Biodiverzita: Útesy a okolní oblast jsou domovem vzácných druhů ptáků a rostlin, viz výše.
  • Ekologie: Útesy chrání pobřeží před erozí a povodněmi.
  • Poprvé: Název "Seven Sisters" se poprvé objevil v roce 1824.
  • Legenda: Podle legendy se sedm sester proměnilo v útesy, aby unikly sňatku s nechtěnými nápadníky.
  • Film: Útesy Seven Sisters se objevily v řadě filmů a seriálů, například v "Počátku" nebo v "Harry Potterovi a Ohnivém poháru".
  • Umění: Útesy inspirovaly mnoho umělců, včetně malířů a fotografů. Jedním z významných umělců, který byl inspirován těmito útesy, byl anglický krajinářský malíř a ilustrátor Eric Ravilious. Dále byla tato oblast také inspirací pro několik spisovatelů, včetně spisovatele A. A. Milneho, který napsal knihy o Medvídkovi Púovi. Právě okolí Seven Sisters mohlo umělci poskytnout inspiraci pro pohádková dobrodružství Púa a jeho přátel.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 10 350 Kč
za osobu