S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Westminster: Symbol moci

2 minuty čtení
No items found.
Video

Westminster, historická čtvrť ležící na západ od Londýna, je od nepaměti symbolem moci a vlivu. Jeho bohatá historie sahá až do 7. století, kdy zde byl založen benediktinský klášter. Klášterní kostel, později nazvaný Westminsterské opatství, se stal místem korunovace anglických a později britských panovnic a panovníků.

Význam Westminsteru vzrostl v 11. století, kdy se sem z Winchesteru přesunul anglický dvůr. V blízkosti opatství byl postaven Westminsterský palác, sídlo parlamentu a nejvyššího soudu. Westminster se tak stal centrem politického a mocenského dění v Anglii.

Westminsterský palác je sídlem parlamentu Spojeného království. Nachází se na břehu Temže a je jednou z nejznámějších budov v Londýně. Westminsterské opatství je korunovačním kostelem britských panovníků a místem posledního odpočinku mnoha slavných osobností, včetně Isaaca Newtona či Williama Shakespeara. Downing Street 10 je sídlem britského premiéra. Je to nenápadný řadový dům, ale zároveň jedno z nejmocnějších míst na světě. Whitehall (Bílá obora) je sídlem mnoha vládních úřadů. Je to velký viktoriánský komplex, který se nachází hned vedle Westminsterského paláce.

Trafalgar Square je slavné náměstí s Nelsonovým sloupem. Je to populární turistická destinace a místo mnoha politických protestů a shromáždění. Buckinghamský palác je oficiální sídlo britské královské rodiny. Nachází se v centru Londýna a je oblíbenou turistickou atrakcí. Westminsterská katedrála je sídlem arcibiskupa westminsterského a největšího katolického kostela v Anglii. Westminsterská škola je jedna z nejprestižnějších škol v Anglii, založená v roce 1560. Westminsterský most přes Temži, postavený v roce 1862. Westminsterská radnice je sídlem westminsterské městské rady. Je to viktoriánská budova, která se nachází na náměstí Trafalgar Square. Supreme Court of the United Kingdom je nejvyšší soud ve Spojeném království. Je to moderní budova, která se nachází na břehu Temže. Portcullis House je kancelářská budova, kterou obývá mnoho členů parlamentu. Je to moderní budova, která se nachází naproti Westminsterskému paláci.

Mezi zásadní události, odehrávající se ve Westminsteru patří korunovace Viléma Dobyvatele ve Westminsterském opatství (1066), podpis Magny Charty v Runnymede, nedaleko Westminsteru (1215), rozšíření Westminsterského paláce a založení Kaple sv. Štěpána, sídla parlamentu (1512), pokus Guye Fawkese vyhodit do povětří Westminsterský palác (1605), anebo zničující požár, který poškodil velkou část Westminsterského paláce (1834).

Zajímavosti:

  • Kromě politických a historických památek nabízí Westminster i mnoho dalších lákadel:
  • West End: Londýnská divadelní čtvrť.
  • Piccadilly Circus: Slavné náměstí s fontánou Eros.
  • Národní galerie: Galerie s bohatou sbírkou umění.
  • Hyde Park: Jeden z největších parků v Londýně.
  • Britský Slavín: Ve Westminsterském opatství je pohřbeno přes 3 000 lidí - politici, spisovatelé, básníci, vědci, objevitelé, cestovatelé a samozřejmě členové královské rodiny - Alžběta I., Eduard III., Jindřich III., Jindřich V., Richard II., dále Geoffrey Chaucer, Isaac Newton, William Shakespeare, Michael Faraday, Stephen Hawking, Winston Churchill, Margaret Thatcher, Florence Nightingale, David Livingstone, Lord Nelson, William Wilberforce a další a další osobnosti, píšící historii moderního věku.
  • Big Ben: Slavný zvon Westminsterského paláce odbíjí každou hodinu již od roku 1859.
  • Downing Street 10: Sídlo premiéra má pouze jednu koupelnu.
  • Přehlcený Buckinghamský palác: Každoročně se zde koná přibližně 50 000 akcí.
  • Westminsterské vévodství: Šlechtický titul udělovaný nejstaršímu synovi britského panovníka.
  • Etymologie názvu: Název Westminster pochází ze staroanglických slov "west" (západ) a "mynster" (klášter).

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 10 350 Kč
za osobu